Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Η ουροδόχος κύστη μετράει (2η συνέχεια)

Ο Βασικός Κανόνας
Κανόνας πρώτος: Για να μείνετε μακριά από μολύνσεις, πιστέψτε στην θεωρία της «στάσιμης λακκούβας».
Όταν το νερό της βροχής μαζεύεται σε μια λακκούβα και μένει εκεί για πολύ καιρό, τα βακτήρια φαίνεται να ανέρχονται από το πουθενά και να δημιουργούν έναν στάσιμο μικρό βάλτο. Εάν δεν προστίθεται φρέσκο νερό κάθε λίγες ώρες και ο βάλτος δεν στεγνώνει τακτικά, ο βάλτος θα γίνει ένα χάος από μικρόβια.
Οι διαλείποντες καθετηριασμοί χρησιμοποιώντας την καθαρή τεχνική- πλένοντας τα χέρια με σαπούνι πριν τον καθετηριασμό, ξεπλένοντας και στεγνώνοντας τον καθετήρα μετά, διατηρώντας τον εξοπλισμό συλλογής ούρων αποστειρωμένο και καθαρίζοντας τις γεννητικές περιοχές καθημερινά- είναι ακόμα το πρωτόκολλο επιλογής. Σε συνδυασμό με το να πίνετε πολύ νερό και να διατηρείτε μια «ήσυχη» κύστη χαμηλής πίεσης (με το να ελαχιστοποιείτε τους αντανακλαστικούς σπασμούς της κύστης παίρνοντας αντιχολινεργικά φάρμακα όπως το Ditropan), αυτή η μέθοδος λειτουργεί καλά, αλλά όχι τέλεια. Με το χρόνο και τις σωστές συνθήκες, τα βακτήρια θα πολλαπλασιαστούν εν τέλει, προκαλώντας μόλυνση. Αλλά η επαγρύπνηση και η συνέπεια μπορούν να περιορίσουν τις μολύνσεις σε μια ή δυο τον χρόνο, ίσως και σε λιγότερες.
Εάν ακολουθείτε όλους τους κανόνες και έχετε ακόμα πολλές ουρολοιμώξεις τον χρόνο, είναι καιρός να επανεξετάσετε το πρόγραμμά σας με την βοήθεια ενός ειδικευμένου ουρολόγου, κατά προτίμηση κάποιον που έχει αρκετή εμπειρία με νευρογενείς κύστες. Ο Dr. Barton Wachs, της Ατλαντικής Ουρολογικής Ιατρικής Ομάδας (Atlantic Urological Medical Group) στο Long Beach, της Καλιφόρνιας, έχει τα απαραίτητα πιστοποιητικά και εμπειρία. Ο πρώτος του κανόνας είναι, όπου δυνατόν, να ξεφορτωθείτε τον εσωτερικό, μόνιμο καθετήρα. «Όλοι οι καθετήρες, εάν είναι στην κύστη περισσότερο από 72 ώρες», λέει, «προκαλούν μολύνσεις».
Μέσα σε τρεις ή τέσσερις μέρες, μια ουρολοίμωξη θα αναπτυχθεί». Οι εσωτερικοί, μόνιμοι καθετήρες είναι ιδανικοί για τα βακτήρια, τα οποία πολλαπλασιάζονται κάθε 20 λεπτά, ενώ το να παίρνεις συνέχεια αντιβιοτικά αποδυναμώνει τις αντιστάσεις του οργανισμού.
Εάν είναι αναγκαίο να έχετε μόνιμο καθετήρα- επειδή είστε τετραπληγικός με υψηλό χτύπημα ή έχετε πολύ περιορισμένη χρήση ή καθόλου χρήση των χεριών σας ή είστε μόνοι σας ή δεν έχετε βοηθό, ή ίσως η ουρήθρα σας είναι μπλοκαρισμένη- ο Dr. Wachs προτείνει μια κυστοτομή πάνω από τον ηβικό χώρο, που δημιουργεί έναν «αγωγό» από τον κοιλιακό τοίχο στην κύστη, προσπερνώντας την ουρήθρα. Ένας μόνιμος καθετήρας, που θα εισαχθεί στο καινούριο άνοιγμα, μπορεί να αλλαχθεί πιο εύκολα (προτείνεται μια φορά τον μήνα). Είναι πιο βολικό για αυτούς με περιορισμένη επιδεξιότητα στα χέρια και επιτρέπει επίσης την σεξουαλική επαφή. Συγκρινόμενος με μόνιμο καθετήρα στην ουρήθρα, ο καθετηριασμός που γίνεται πάνω από τον ηβικό χώρο αναπτύσσει λιγότερες ουρολοιμώξεις με συμπτώματα.
Παρόλα αυτά, καθώς οι μόνιμοι καθετήρες πάντα εισάγουν βακτήρια στην κύστη, η καλύτερη άμυνα κατά της μόλυνσης είναι το να πίνεις αρκετό νερό έτσι ώστε τα ούρα να τρέχουν καθαρά ή ελαφρώς κίτρινα. Αυτό όχι μόνο ξεπλένει τα βακτήρια, αλλά επίσης βοηθάει την κύστη να διατηρήσει την φυσική οξύτητά της, το οποίο δημιουργεί ένα αφιλόξενο περιβάλλον για τα βακτήρια. Η βιταμίνη C μπορεί επίσης να κάνει όξυνα ούρα. Επίσης, να αποφεύγετε τις ουσίες που είτε οδηγούν το PH σε αλκαλική σειρά ή προκαλούν ερεθισμό, όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ο καφές, το αλκοόλ, τα ανθρακούχα αναψυκτικά, οι χυμοί πορτοκάλι και γκρέιπφρουτ, και ο καπνός.
Μια από τις κυριότερες αιτίες μόλυνσης και ασθένειας είναι ο ερεθισμός, που μπορεί, σε ένα μικρό ποσοστό ατόμων, να καταλήξει σε καρκίνο. Καθώς ο χρόνιος ερεθισμός από τους μόνιμους καθετήρες αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου, είναι λογικό να ελαχιστοποιήσουμε τον ερεθισμό χρησιμοποιώντας ένα καθετήρα με επένδυση από σιλικόνη (είναι πιο λείο), ή έναν με επένδυση από αντιβιοτικό για να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: