Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Η ουροδόχος κύστη μετράει (σε 5 συνέχειες)

Μια φορά και έναν καιρό, σε ένα νοσοκομείο πολύ μακριά, ένας ουρολόγος μου εμφανίστηκε ντυμένος στα άσπρα. «Πώς θα σου φαινότανε να σου έκανα μια ένεση», είπε, «που θα προλαμβάνει τις ουρολοιμώξεις για την υπόλοιπή σου ζωή»;

Τον καιρό εκείνο ήμουνα σε απομόνωση για τρεις εβδομάδες και σιγά- σιγά έπεφτα σε παράνοια. Ο άνθρωπος με το μαγικό δώρο είχε μια αποστειρωμένη μάσκα και ρόμπα και το χαλαρό ύφος και συμπονετική στάση ενός γιατρού που έχει μεγάλη γνώμη για τον εαυτό του. Το μόνο που ήθελα ήταν να πάω σπίτι.
«Όχι», είπα, και αυτό ήταν.
Γιατί αρνήθηκα; Γιατί ήταν πριν από 30 χρόνια, δεν είχα ξανακούσει για το εμβόλιο κατά των ουρολοιμώξεων και δεν εμπιστευόμουνα κανέναν- ειδικά σοφούς ανθρώπους με λευκές ρόμπες. Σήμερα ακούμε ακόμα φήμες για τέτοια εμβόλια, αλλά μέχρι τώρα τίποτα. Η MedImmune έχει υποσχεθεί ένα εμβόλιο που θα προλαμβάνει την μόλυνση από το βακτήριο E coli αλλά οι δοκιμές σε ανθρώπους ακόμα ‘σέρνονται’, και ακόμα και εάν επιτύχουν, το E coli είναι γνωστό ότι προκαλεί επιπλοκές και είναι μόνο ένα από τα πολλά κοινά κακά βακτήρια.
Στο εν τω μεταξύ, όσοι από εμάς έχουν κάκωση νωτιαίου μυελού ή πολλαπλή σκλήρυνση ή άλλες νευρολογικές καταστάσεις έχουμε το ίδιο παλιό πρόβλημα- πώς να κρατήσουμε τα κομμάτια του ουρικού συστήματός μας μακριά από μολύνσεις, ασθένειες και πέτρα- μια απειλή όχι απλά ολέθρια για την ποιότητα της ζωής μας, αλλά που συνεχίζει να δίνει τέλος στις ζωές μας πολύ συχνά και πολύ σύντομα, ακόμα και με τις προόδους στη διαχείριση, την ιατρική και την δύναμη του μυαλού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: