Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου 2008

Η ακράτεια (ή επίσχεση) δεν είναι πρόβλημα


Αμέσως μετά την παράλυση πολλά αλλάζουν αυτό όμως που αλλάζει πολύ περισσότερο είναι το ουροποιητικό μας σύστημα. Είμαστε όμως τυχεροί: το ουροποιητικό σύστημα αλλάζει μόνο από το επίπεδο των βαλβίδων και κάτω. Η λειτουργία των νεφρών, των ουρητήρων και των βαλβίδων γίνεται κανονικά.

Όσα προβλήματα προκύπτουν αμέσως μετά την παράλυση μπορούμε να τα διαχειριστούμε επειδή προκύπτουν εξαιτίας της διαφορετικής λειτουργίας του κάτω ουροποιητικού συστήματος δηλαδή της ουροδόχου κύστεως και του σφιγκτήρα. Η ορθολογική διαχείριση της νευρογενούς ουροδόχου κύστεως είναι τρόπος ζωής. Η καλή ουροδόχος κύστη και η ανώδυνη ούρηση αποτελούν προϋποθέσεις ποιότητας ζωής.Το ζητούμενο είναι η επιλογή εκείνου του συστήματος ουροσυλλογής που ενώ θα μπορεί να ενσωματωθεί οργανικά στην καθημερινή ρουτίνα θα προλαμβάνει τις ουρολοιμώξεις και τις κυστίτιδες.
Τα βασικά συστήματα ουροσυλλογής είναι:

1. Οι πεοκαλύπτρες και
2. Οι διαλείποντες καθετηριασμοί.
Το πρόγραμμα των διαλειπόντων καθετηριασμών είναι το μόνο με το οποίο η ούρηση προσομοιάζει με τον τρόπο που γίνεται κάτω από συνθήκες σωματικής ικανότητας. Σύμφωνα με τις σοβαρές οργανώσεις του εξωτερικού οι διαλείποντες καθετηριασμοί είναι η πιο ασφαλής μέθοδος που εγγυάται την ποιότητα ζωής και την μακροβιότητα.
Οι διαλείποντες καθετηριασμοί είναι το μόνο σύστημα ουροσυλλογής που εγγυάται ποιότητα ζωής και υγεία, επειδή προλαμβάνει την autonomic dysreflexia συμπτώματα της οποίας είναι η αύξηση της πιέσεως του αίματος, ο ιδρώτας, οι σπασμοί και το ρίγος.
Ο Hydrophilic Personal Catheter της Αμερικάνικης εταιρίας ROCHESTER MEDICAL είναι ο καθετήρας για διαλείποντα καθετηριασμό που με έχει βοηθήσει να διατηρήσω σε άριστη κατάσταση την κύστη μου γιατί είναι κατασκευασμένος από 100% σιλικόνη και αυτολιπαίνεται όταν έρθει σε επαφή με αποστειρωμένο νερό. Το μαλακό υλικό κατασκευής του (σιλικόνη) και το αποστειρωμένο νερό που χρησιμοποιείται για την ενεργοποίηση της λίπανσης του με βοήθησαν να αποφύγω τους τραυματισμούς, τις αλλεργίες και τις λοιμώξεις στο ουροποιητικό μου σύστημα. Δεν έχω ξαναχρησιμοποιήσει καθετήρα που να εισάγεται στην κύστη τόσο μαλακά, ατραυματικά και ανώδυνα όσο ο Hydrophilic Personal Catheter.
Βέβαια, το πρόγραμμα των διαλειπόντων καθετηριασμών από μόνο του δεν αποτελεί εγγύηση για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής ιδιαίτερα όταν πρόκειται για δραστήριους χρήστες που δεν έχουν την ευχέρεια χρόνου ή δυσκολεύονται ή είναι ανίκανοι να υλοποιήσουν τον καθετηριασμό χωρίς βοήθεια. Για αυτό το λόγο η επιλογή ενός εναλλακτικού συστήματος ουροσυλλογής είναι ζήτημα περιφρούρησης της ποιότητας ζωής και της υγείας. Η εμπειρία δείχνει πως όταν η ουροδόχος κύστη είναι καλοδιατηρημένη τότε είναι δυνατόν να εφαρμοστούν διάφοροι συνδυασμοί συστημάτων ουροσυλλογής και να μην παραβιάζεται η ποιότητα ζωής και η υγεία.
Ο καλύτερος συνδυασμός είναι η ταυτόχρονη χρήση διαλειπόντων καθετηριασμών και πεοκαλύπτρας.Αυτός ο συνδυασμός δίνει τη δυνατότητα ευελιξίας και αυτονομίας υπό τον όρο ότι δεν γίνονται καταχρήσεις. Καταχρήσεις γίνονται όταν περιορίζονται οι διαλείποντες καθετηριασμοί κάτω από τους τρεις ημερησίως για μεγάλα διαστήματα. Η Rochester Medical έχει τις καλύτερες πεοκαλύπτρες που έτυχε ποτέ να χρησιμοποιήσω από 100% σιλικόνη με υποαλλεργική αυτοκόλλητη επιφάνεια που εφαρμόζει άριστα στο μόριο και δεν το ερεθίζει!
Βασικός στόχος πάντοτε είναι μία καλοδιατηρημένη κύστη. Καλοδιατηρημένη κύστη είναι η κύστη εκείνη που είναι ελαστική, με λίγες συσπάσεις, λίγες παραμορφώσεις στα τοιχώματά της και σχετικά χαλαρό σφιγκτήρα.Για να επιτευχθεί ο στόχος χρειάζεται οι χρήστες να διατηρηθούν με συνέπεια στο πρόγραμμα των διαλειπόντων καθετηριασμών το οποίο συγκροτείται από:

1. Έξι καθετηριασμούς ημερησίως το λιγότερο.
2. Κατανάλωση υγρών που δεν υπερβαίνουν τα αποβαλώμενα ούρα τα 2 λίτρα ημερησίως.
3. Κατανάλωση τροφών και υγρών που δεν προκαλούν επιθετική ουροδόχο κύστη (aggressive bladder).
4. Πρόληψη των αιτιών που προκαλούν επιθετική ουροδόχο κύστη και autonomic dysreflexia με διατροφή, κατανάλωση ποιοτικών υγρών, βότανα, ομοιοπαθητική κ.ο.κ.

Χρειάζεται φίλοι να είμαστε συνεπείς στα πιο πάνω. Δεν είναι εύκολο ... το ξέρω... ειδικά αν αναλογιστούμε τους ρυθμούς μέσα στους οποίους ζούμε. Όμως αν το κάνουμε... αν τα καταφέρουμε και είμαστε συνεπείς τότε... ΑΚΡΑΤΕΙΑ (ή ΕΠΙΣΧΕΣΗ) ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: