Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

5H συνεχεια και τελευταία Να είστε ενημερωμένοι

Παρόλο που η τομή πάνω από τον ηβικό χώρο, η μεγέθυνση της κύστης και η δημιουργία «σακουλιών» επιτρέπουν περισσότερη ελευθερία, καλύτερη διαχείριση της κύστης και λιγότερες ουρολοιμώξεις- υπό τον όρο ότι το άγχος και άλλες πιθανές επιπλοκές είναι ελεγχόμενες- η χειρουργική επέμβαση φέρει έναν κίνδυνο και θα πρέπει πάντα να είναι η τελευταία λύση.

Για τους περισσότερους ανθρώπους με νευρογενή κύστη, οι καθαροί διαλείποντες καθετηριασμοί σε συνδυασμό με μια συνολικά καλή υγεία έχουν ως αποτέλεσμα μια ζωή σχετικά μακριά από ουρολοιμώξεις. Αλλά δεν έχουν όλοι τα ίδια αποτελέσματα. Κάποιοι θα χρειαστούν να αλλάξουν από την καθαρή μέθοδο στην αποστειρωμένη λόγω συχνών μολύνσεων. «Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι…όπου η χρήση μόνο αποστειρωμένων καθετήρων έχει μειώσει τη συχνότητα των μολύνσεων», λέει η Diana Cardenas, ερευνήτρια στις κακώσεις νωτιαίου μυελού και διευθύντρια του Northwest Regional Spinal Cord Injury System.
Ώστε να πληρώσουν οι ασφαλιστές μεγάλες ποσότητες υδρόφιλων ή αποστειρωμένων καθετήρων, πρέπει να αποδειχθεί ότι συμβαίνουν πολλές ουρολοιμώξεις τον χρόνο. Η Cardenas λέει επίσης ότι είναι καλή ιδέα να εξαφανίζετε τις πέτρες και να επανελέγχετε την τεχνική του καθετηριασμού, την κατανάλωση νερού, και τα λοιπά.

Τι συμβαίνει με τη σήψη; Δεν μπορεί μια ουρολοίμωξη να εξαπλωθεί στο αίμα και να προκαλέσει γρήγορα μια κατάσταση απειλητική για τη ζωή- σηπτικό σοκ- που ορισμένες εκθέσεις δείχνουν ότι ήταν η αιτία για τον θάνατο του Christopher Reeve; Η Dr. Cardenas λέει ότι δεν υπάρχει λόγος να φοβάστε μια παρεκτρεπόμενη μόλυνση εάν φροντίζετε καλά τον εαυτό σας. «Τις περισσότερες φορές εάν αναζητήσετε ιατρική φροντίδα μπορείτε να θεραπευτείτε, και τις περισσότερες φορές η σήψη δεν θα σας απειλήσει», λέει. «Μπορεί να σας απειλήσει όταν έχετε ήδη κακή υγεία, κακή διατροφή, εάν έχετε άλλο πρόβλημα ή ίσως μια πιο σοβαρή κάκωση».
Αυτό που μετράει σε τελική ανάλυση είναι το να γνωρίζεις τα βασικά και να είσαι συνεπής σε αυτά.
Συνήθως, πριν ξεκινήσει ένα σηπτικό σοκ, ο άνθρωπος με τη σήψη αισθάνεται πολύ άρρωστος και έχει πολύ υψηλό πυρετό. Αναζητήστε γιατρό με το πρώτο σημάδι μόλυνσης και επιμείνετε στο να σας δουν. Η Dr. Cardenas προειδοποιεί ότι μερικοί συμμετέχοντες σε μια από τις έρευνές της, φαινόντουσαν να μην συνειδητοποιούν τόσο την ανάπτυξη μιας μόλυνσης. «Δεν προσέχουν ότι αισθάνονται κάπως άσχημα, ή δεν προσέχουν αλλαγές στη σπαστικότητά τους, ή ίσως δεν έχουν σπαστικότητα, και δεν προσέχουν μερικά άλλα σημάδια τα οποία άλλοι άνθρωποι λένε ότι προσέχουν, όπως θολά ούρα, δυνατή μυρωδιά, και τα λοιπά. Μερικοί άνθρωποι είπαν μάλιστα ότι το πρώτο σημάδι που είχαν ήταν ότι ήταν πολύ άρρωστοι με πυρετό».

Εκτός από το να επαγρυπνείτε και να είστε σε συνολικά καλή υγεία, η καλύτερη άμυνα ενάντια στη σήψη είναι ίσως το να είστε ενημερωμένοι εις βάθος για την διαχείριση της κύστης και της μόλυνσης. Η Dr. Cardenas έκανε μια μελέτη όπου μια ομάδα από συμμετέχοντες με κάκωση νωτιαίου μυελού είδαν συνοπτικά την τεχνική του καθετηριασμού και έλαβαν εκπαίδευση για τον κατάλληλο όγκο της κύστης, την κατάλληλη λήψη και εκροή υγρών, ποια πράγματα να προσέχουν, και πώς μοιάζει μια μόλυνση.

«Βρήκαμε ότι οι άνθρωποι που έλαβαν αυτή την απλή εκπαιδευτική διαδικασία, η οποία επίσης συμπεριελάμβανε και εξέταση, πραγματικά κατέληξαν να είναι καλύτερα και να έχουν λιγότερες μολύνσεις και βακτήρια κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης από την ομάδα που δεν έλαβε αυτή την εκπαίδευση», λέει.

Επομένως δεν υπάρχει μια μαγική συνταγή όταν πρόκειται για την αποφυγή μιας μόλυνσης. Δεν υπάρχει μαγικό εμβόλιο, καμιά τέλεια χειρουργική επέμβαση, καμιά τεχνική ανέπαφη από βακτήρια, παρόλο που κάποιες είναι καλύτερες από άλλες. Αυτό που μετράει σε τελική ανάλυση είναι να γνωρίζετε τα βασικά και να είστε συνεπείς σε αυτά.
Και μην το παρακάνετε. Η ζωή είναι μικρή έτσι κι αλλιώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: